Vliegen met een baby | Deel 2: Tips & Tricks

In deel 1 schreef ik al over mijn ervaringen over de eerste keer vliegen met een baby. Mijn zenuwachtige gevoel was terecht. Of kwam dit juist doordát ik zenuwachtig was? Het wel bekende kip-ei verhaal? In ieder geval, van mijn voornemen om de flim Ocean’s 8 te kijken, kwam niets terecht. (De foto hierboven met een slapende baby is van de terugreis, die verliep véél beter)

Toch hebben we uiteindelijk de vlucht overleefd ;-). Hieronder lees je de tips & tricks die wij hebben toegepast. Wie weet zit er ook iets voor jou tussen.

Better safe than sorry

Ik ben van het “better safe than sorry” principe, dus wij hadden dubbele hoeveelheid melk in torentjes mee. We hadden dan wel een directe vlucht op de heenweg, maar je zal maar vertraging hebben, een noodlanding moeten maken (ik zie altijd hele grote beren op de weg) of je koffer is achtergebleven op Schiphol. Altijd fijn om dan extra melk bij de hand te hebben.

Ook de luiers hadden we extra mee, 2 extra kledingsetjes voor haar en voor onszelf ook een extra shirtje. Altijd handig als ze zichzelf (of ons) onder heeft gepoept/gespuugd. Uiteindelijk zijn de shirtjes van onszelf niet nodig geweest, maar die kleine had in het eerste uur in het vliegtuig al d’r romper onder gepoept, dus ik was erg blij dat ik niet toen al aan mijn reserve romper begon :-).

Schiphol

Wij vlogen intercontinentaal en daar hebben ze dus net sinds een paar weken nieuwe scanners geplaatst bij de security check. Dat betekent dat je alleen nog maar je tassen op de band hoeft te plaatsen en door het poortje moet lopen! Dus geen gezeur meer met alle elektronica eruit halen of al je vloeistoffen bij elkaar zoeken omdat je vergeten bent ze in een zakje te doen.

Wat die vloeistoffen betreft, voor de baby gelden gelukkig andere regels dan voor jezelf.

Officieel mag je 100 ml water mee in een thermosfles voor de voeding van je baby. Wij hadden hem echter gewoon helemaal gevuld en er werd niets van gezegd. Ook het flesje koud water mochten we gewoon meenemen. En ik lees op internet dat meerdere ouders dezelfde ervaring hiermee hebben.

Is al je warme en koude water op? In het vliegtuig willen ze het echt wel bijvullen voor je. Je kan ook vragen of ze je flesje warm willen maken, maar dan ben je ook een beetje afhankelijk van hun schema. Als je baby eten wilt terwijl zij net bezig zijn met het eten uit te delen dan kan het zijn dat ze niet direct tijd hebben voor je.

Wij hebben trouwens alle spullen voor de baby in één tas gedaan (bij ons de luiertas).  Wel zo handig voor onszelf en ook voor de security is het lekker overzichtelijk en duidelijk.

Reiswiegje / Bassinet

Veel grote vliegtuigmaatschappijen hebben de mogelijkheid voor een reiswiegje (ook wel bassinet genoemd). Deze worden opgehangen aan een “muur” in het vliegtuig (vaak de toiletten). Dat betekent dat je dus aan speciale stoelen gebonden zit. Zo’n wiegje kun je bij de boeking aangeven, maar het wil niet zeggen dat je dan op de juiste stoelen geplaatst wordt. Vraag daarom na de boeking nog even na bij de klantenservice welke stoelen dat zijn en of ze je daar op kunnen plaatsen. Bij de KLM was dit geen probleem gelukkig.

Een reiswieg is geen garantie dat je baby erin wilt slapen, maar je kan het dan altijd nog als box gebruiken. Heb jij even je handen vrij en wie weet wil je baby er wel even in spelen.

Bij de reiswiegjes worden wel eisen gesteld aan lengte, gewicht en leeftijd van je baby vraag dat dan ook even na bij je vliegtuigmaatschappij. Mocht je baby te zwaar zijn of te lang, kan hij altijd nog op de grond gezet worden (mits je wel die speciale stoelen hebt) en heeft je baby alsnog een “box” waar hij in kan zitten.

Een nadeel van een plek met een reiswieg is wel de locatie. Doordat deze stoelen vaak achter de toiletten zitten is het er wel een komen en gaan van mensen. Dat geeft zeker op een dagvlucht veel onrust voor je baby. Al die mensen die langslopen of even daar staan om de benen te strekken maakten dat Jasmijn steeds afgeleid was en gaf heel veel extra prikkels.

Andere opties dan een reiswieg?

Ja! Tenminste, ik heb het volgende gezien in één van mijn speurtochten op het internet:

Ik heb er zelf geen ervaringen mee, maar mocht jij die wel hebben plaats het dan in een reactie hieronder. Ik ben namelijk wel erg benieuwd!

Extra doeken

Om Jasmijn toch wat te beschermen tegen alle afleiding en prikkels van al die langslopende mensen, hebben we op een gegeven moment een doek over haar hoofd gedaan terwijl ze op me lag (natuurlijk zorgden we wel voor een luchtgat). We hoopten op een papegaaien-effect, dat zodra er niets te zien was ze zou gaan slapen. Dit werkte niet helemaal zoals gehoopt, maar ik had wel het idee dat ze daardoor iets meer tot rust kon komen van alle prikkels. Dit zijn ook de enige keren geweest dat ze heel even in slaap is gevallen.

Een grote hydrofiel die je overal op de grond kan leggen (bij de gate, op de vloer van het vliegtuig etc.) zodat je baby even kan spelen is ook handig om mee te nemen. 

En denk verder aan:

  • een draagdoek of draagzak als je baby graag op je slaapt. Heb jij je handen vrij om het mediasysteem te bedienen of iets te drinken als de baby eindelijk slaapt.
  • favoriete speeltjes
  • extra flesje water of een speen voor tijdens het stijgen/landen als je anders met voedingstijden zit te klooien.

 

En heel belangrijk: blijf kalm. Raak je gestrest omdat je baby huilt? Maak je je druk om wat de andere passagiers wel niet denken? De baby voelt dat allemaal aan. Adem een paar keer diep in en uit en focus op je baby.

Uiteindelijk komt er echt een einde aan vlucht :-).

Heb jij nog tips & tricks voor het vliegen met een baby? Meld ze hieronder!

 

Dit artikel bevat affiliate links.

4 thoughts on “Vliegen met een baby | Deel 2: Tips & Tricks

  1. Wat een goede tips! Wij zullen pas intercontinentaal vliegen als onze zoon al ouder dan 2 is en dan gelden er weer andere regels maar deels is het natuurlijk wel toepasbaar. Fijn dat de terugweg beter ging met haar!

    1. Ja met 2 heb je weer andere regels. Maar op zich ook wel lekker dat ze met 2 een eigen stoel moeten. Zo lang met een 2-jarige op schoot zitten lijkt me niets! Al zul je ook vast véél rondjes door het vliegtuig wandelen ;-).

  2. Hej Suus! Wat leuk om te lezen allemaal! Blijft toch spannend vliegen met kinderen. 2 jaar geleden zijn wij met onze jongens (toen 4 jaar, 3 jaar en 6 weken oud) naar Californië gevlogen. Voor de oudste twee zaten er in hun rugzakken kleine kadootjes (met name dingetjes die ze vervolgens in het vliegtuig konden doen), waarvan ze elke 2 uur eentje mochten uitpakken. Verder zorg ik dat ik altijd fysiologisch zout (ampullen of spray) voor de kinderen bij me heb. Verstopte neuzen zijn geen leuke combinatie met opstijgen/landen. Groetjes, Eef

    1. Hé wat leuk dat je een kijkje bent komen nemen! Oh wat slim inderdaad om elke zoveel uur iets nieuws te geven. Zo blijf je de verveling een beetje voor hopelijk. Fijne tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge