Verhaaltje | Je kan nooit gelukkig zijn met overgewicht

Dat is wat sommige mensen denken. Je kan nooit gelukkig zijn met overgewicht.

Ik keek het programma vetgelukkig en tussendoor las ik Twitter bij. Dat moet je eigenlijk nooit doen bij onderwerpen die je hart aan gaan. Maar ik deed het toch, was te nieuwsgierig naar wat mensen over het programma zeiden.

“Ik ben gelukkig”

Ik weet nog niet helemaal wat ik van het programma zelf moet vinden, maar in het programma werd door verschillende dikke vrouwen gezegd dat ze gelukkig waren. Ze zeiden nog een heleboel mooie dingen, maar ik haal deze er even uit.
Op Twitter werd dat niet geloofd. Je kan nooit gelukkig zijn met overgewicht. En ook in gesprekken om me heen, of in reacties op posts op sociale media komt dit vaak naar voren.

Als een slank iemand zegt dat hij of zij gelukkig is, geloven we dat meteen. Zegt een dik persoon het, dan wil men het niet geloven.

Je geluk is los te koppelen van je gewicht

Is het woord van een dik persoon minder waard? Kunnen mensen zich gewoon niet voorstellen dat je gelukkig kan zijn ook al is je BMI 35+? Ik weet niet wat erachter zit, maar alleen al dat dikke mensen niet op hun woord geloofd worden, stoort me.
Men denkt dat we ons hoofd in het zand steken. Dat we alleen maar dénken gelukkig te zijn, maar dat eigenlijk niet zijn (blijkbaar zijn we ook te dom om te begrijpen hoe gelukkig zijn voelt). Dat we onszelf mooie verhaaltjes vertellen om maar niet te hoeven zien hoe ongelukkig we eigenlijk zijn.

Maar wie kent ons nou beter dan wijzelf? Als we zeggen gelukkig te zijn, kun je dat toch gewoon aannemen? Of je wel of niet gelukkig bent, hóeft niet samen te hangen met je gewicht. Dat kun je echt loskoppelen. Daar gaat vaak een heel mentaal proces aan vooraf (want we zijn door de maatschappij zó geprogrammeerd dat in maatje 34 passen zo ongeveer het enige levensdoel is van de vrouw) maar het kan écht.

En als je dat niet kan geloven dat dat mogelijk is, neem het dan op zijn minst gewoon aan van ons.
Dat jij het je niet kan voorstellen, wil niet zeggen dat het niet waar is.

Denk jij dat je met overgewicht gelukkig kan zijn?

3 thoughts on “Verhaaltje | Je kan nooit gelukkig zijn met overgewicht

  1. Altijd zo knap dat mensen voor andere mensen kunnen/willen denken. Wat een onzin! Je kunt absoluut gelukkig zijn; als je dat niet geloofd dan moet je misschien even terug naar de ideologie van 1940-1945 waarin een bepaald persoon ook wilde dat we er ongeveer allemaal hetzelfde uit zouden zien…
    Goed dat je hier aandacht aan besteed! Liefs, Josine

    1. Dank je wel! Ja soms lijkt het net alsof dikke mensen gewoon niet mogen bestaan voor een groep mensen. Super leuk dat je een reactie achter laat! Ik volg je blog al héél lang voor kledinginspiratie :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge